1980’li yılların başında dört müteşebbis ortağın kurduğu Kimak AŞ, hem ülke içinde hem de ülke dışında makine imalat sanayinde çok başarılı işlere imza atıyordu. Devletimizin de desteği ile Kimak AŞ, yurtiçinde ve yurt dışında birçok nişasta ve glikoz fabrikası kurmuştu. Bunlardan biri de 1985 yılında Akyazı’da Akyazı Osmanbey ve Çevre Köyleri Kalkındırma Kooperatifi destekli bir nişasta fabrikası kuruldu. 1987 yılında kooperatif, fabrikayı kapatma noktasına getirince Kimak AŞ, kendi kurmuş olduğu bu fabrikayı Nişsan Nişasta Sanayi ve Ticaret AŞ olarak haklarını 2000 yılında devretmek şartıyla fabrikayı devraldı. Fabrika, altın çağlarını yaşamaya başladı. Öyle ki dünya devleri artık Nişsan Nişasta’nınnişasta ürünleri ile başa çıkamazken Nişsan Nişasta o dönemin en önemli nişasta, prejelatinize ve diğer modifiye nişasta ile dekstrin fabrikası haline gelmiş, işleri geliştirip farklı türevler üretmeye başlamıştı. 1994 yılına gelindiğinde ülkemizi derinden etkileyen bir ekonomik krizden faydalanıp uluslararası bir şirket Nişsan Nişasta’nın hakkını kooperatiften satın aldı. Bunun üzerine bölgemizden fabrikaya gerekli mısırın tedarik edilmesi amacı ile Dağdibi’nde aynı yıl “Nişsan” adını devam ettirip ilaveten “tarım ürünleri” ekleyip Nişsan Tarım Ürünleri Nişasta Sanayi ve Ticaret AŞ olarak faaliyete devam etti. Kurulan bu tesis, Sakarya’nın sanayide işlenmesi mümkün olmayan rutubetli mısırını kurutmaya yönelik ilimizde ilk tesistir. 1994’ten günümüze çiftçilerimizle el ele, sanayiye bölgenin mısırını sağlamaktadır. 

1999 depreminden sonra 4 ortak yollarını ayırmış, Nişsan Tarım ve Kimak AŞ, Yönetim Kurul Başkanımız Hamdi Doğan Cenker önderliğinde, başarılı işlerine devam etmiştir. Artan talebi karşılamakta sıkıntılar yaşanması üzerine 2014 yılında yeni kurulan Ferizli Organize Sanayi Bölgesi’nde yatırım yapan Nişsan Tarım, OSB’nin çalışma ruhsatını alan ilk tesisi olmuş ve 2016 yılından itibaren tam kapasite ile Ferizli’de çalışmaya başlamıştır. Ferizli tesisleri 55 ton/saat kurutma kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük kurutma kapasitesine sahip tesislerindendir. Dağdibi ile beraber Nişsan Tarım, saate 95 ton (2280 ton/gün) mısır kurutma yapabilmektedir.

Yönetim Kurulu Başkanımız Hamdi Doğan Cenker

Doğan Cenker, 1948 Adapazarı’nda doğmuştur. 1930 yıllarında Sakarya başta olmak üzere Bilecik ve Bolu’da ilk ipek fabrikalarını kuran Nasrullah Biler’in torunu ve emekli Albay Ahmet Bedri Cenker’in oğlu olan Doğan Bey, ticareti bilen Sakaryalı bir ailenin çocuğudur. Ortaokul ve lise yıllarını Adapazarı’nda geçiren, mezunu olduğu Atatürk Lisesi’nin voleybol, basketbol ve futbol takımlarında oynamış, Atatürk Lisesi’nde spor kaptanlığını iki yıl üst üste yapmış tek kişi olarak başarılı bir sporcu geçmişi vardır. Sakaryaspor’un kurucu futbolcularındandır.

Yüksek öğrenimini İstanbul Üniversitesi İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nde tamamlamış, 1973 yılında mezun olmuştur. Adapazarı Zirai Donatım’da “maliyet memuru” olarak başladığı iş hayatının henüz başlarında maliye şefliği ve muhasebe müdür yardımcılığına kadar yükselmiştir. Başarılı çalışmalarıyla dikkat çekince özel sektörden çalışma teklifi almış ve 1978 yılında 3 ortakla Kimak Makine ve Mühendislik AŞ’yi kurmuştur. 1999 depremine kadar Kimak AŞ çatısı altında makine imalatından inşaata, tarım ürünlerinden gıda işlemesine birçok alanda ithalat ve ihracat yapan 5 ayrı şirket ile sadece Sakarya’nın değil Türkiye’nin de önemli kuruluşlarından biri haline gelmişlerdir. Depremden sonra dağılan ortaklıktan Nişsan Tarım ve Kimak AŞ Doğan Bey’in himayesinde kalmış, günümüze kadar başarıyla gelmiştir.

Doğan Bey, Gönül Cenker Hanımefendi ile 45 yıldır evli, 4 kız çocuğu, 3 torun sahibidir. Kızlarının ikisi tıp doktoru, biri siyaset bilimi/tarih doktoru doçent bir akademisyen, biri de fizikokimya doktorudur. Kimya mühendisliği mezunu, İsveç’te Lund Üniversitesi’nde fizikokimya doktorasını 2013 yılında bitiren Dr. Çelen Çağrı Cenker, yönetim kurulu üyesi olarak Kimak AŞ’de çalışmaktadır.